Rom | Udforsk vores udvalg af kvalitets rom | Romdeluxe

Er du på udkig efter en lækker rom, som du kan forkæle dine gæster (eller dig selv) med? Så er du landet det helt rette sted! Som navnet indikerer, er vi hos Romdeluxe helt vilde med spiritussen rom, og vi håber, vores entusiasme og viden om spiritussen kan smitte bare en lille smule af på dig, hvad end du ønsker at drikke din rom ren, med is eller i en cocktail.

Filtrer
Filtrer efter

Varer 1-36 af 321

Side
pr. side

Kort og godt om spiritussen rom

Rom er en spiritus, som typisk er fremstillet af rørsukkersaft, eller evt. molasse fra rørsukkerproduktionen. Rom produceres i et hav af forskellige lande verden over – altså er der rig mulighed for, at du kan prøve dig frem med rom fra forskellige verdensdele og derigennem finde din favorit. 

Rom fås både som lys rom og mørk rom, og begge slags kan serveres rent, med is eller i cocktails. Hvis du drikker rommen rent, er det vores klare anbefaling at nyde den ved stuetemperatur – her er den nemlig allerbedst.

Hvordan laves rom? 

Når man skal producere rom, er det en længerevarende proces med flere steps. Nedenfor giver vi dig en indflyvning i romproduktion, så på med brillerne og læs med.

Romproduktion step 1: Gæring 

Første skridt i produktionen er gæringsprocessen. Her opvarmes rørsukkersaft/molasse sammen med vand og gær, og typisk gærer denne blanding i 1-2 døgn. Nogle producenter benytter industrigær for at sikre en ensartet gæring, andre har udviklet deres egen gær til romproduktionen. 

Romproduktion step 2: Destillering 

Når gæringen er overstået, har man et gæringsprodukt, der kaldes mæsk, og næste skridt er, at mæsken skal destilleres. Destilleringen foregår typisk på én af følgende to måder: Pot Still eller Column Still. 

Pot Still-metoden er den traditionelle måde at destillere mæsken på. Her destillerer man typisk indtil, at 75-85 % af væsken er ren alkohol (ABV, Alcohol by Volume). Resultatet ved brug af Pot Still er typisk et mindre rent, dog meget smagfuldt, destillat. 

Ved Column Still-metoden (også kendt som kolonne-destillering) destillerer man typisk helt op til, at 96 % af væsken er ren alkohol (ABV, Alcohol by Volume). Resultatet ved brug af Column Still er typisk et mere rent, dog lidt mindre smagfuldt, resultat.

Romproduktion step 3: Lagring 

Efter destillation er rommen klar, ligesom vand, og lagres den ikke, er det en lys rom. Lagres rommen derimod, bliver det en mørk rom. Der findes mange forskellige måder at lagre rom på, og det varierer også, hvor lang tid en rom lagrer. Typisk foregår lagring af rom i brugte, amerikanske bourbonfade. Nogle romproducenter vælger også at lagre, eller efterlagre, rom i brugte sherry- eller portvinsfade, som over tid giver rommen over tid smag og noter fra fadet.

Romproduktion step 4: Blending og aftapning (H3-overskrift)

Nogle romproducenter aftapper rommen direkte fra ét fad (også kendt som single cask), men en stor del af den rom, du finder på markedet, er blandinger af forskellige fade, årgange og stilarter. Blendes en rom, foregår det ofte i større ståltanke. Blandingen foretages typisk af én, der er fænomenal til at bruge sin lugte- og smagssans, så man kan sikre, at produktet smager ens fra blanding til blanding. Når romblandingen har haft lidt hviletid, tappes den på flaske, hvorefter den er klar til at komme ud i butikkerne/til forbrugerne.

Udforsk vores eksklusive samling af spiritussen rom

Romdeluxe er din ultimative destination for førsteklasses rom. Her finder du et enestående udvalg af de fineste rommærker, der vil tilfredsstille selv de mest kræsne smagsløg. Uanset om du er til den fyldige smag af Diplomatico, en eksklusiv rom fra 1423 eller de smagfulde flasker fra Bristol Spirits, har vi noget for enhver smag. Vi tilbyder også de udsøgte rom fra Foursquare og Plantation Rom, som alle garanterer en fantastisk smagsoplevelse. Udforsk vores sortiment, og find din nye favoritrom hos Romdeluxe i dag. 

Er du interesseret i at læse mere om rommens historie og de tre forskellige stilarter inden for rom, såsom den engelske stilart, den spanske stilart og den franske stilart? Du kan læse mere i vores blogindlæg om rommens historie, hvor vores mastertaster vil tage dig gennem rommens historie og guide dig til valget af den perfekte rom.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål om rom, der kan hjælpe dig med at forstå mere om denne fascinerende spiritus.

Hvad er rom?

Rom er en alkoholisk drik, der er produceret af rørsukkersaft eller molasse fra rørsukkerproduktionen. Rom fås både i en lys og en mørk variant. Begge varianter kan nydes rent eller i cocktails. Drikker du rommen rent, er den bedst, når den serveres ved stuetemperatur.

Hvad er rom lavet af?

Rom er primært fremstillet af sukkerrør. Det kan destilleres fra enten frisk sukkerrørsjuice, sukkerrørssirup eller molasse, som er et biprodukt af sukkerproduktionen.

Når vand og sukker er blandet, skal det gære, indtil alkoholprocenten er på ca. 8-10 %. Derefter skal væsken destilleres, indtil alkoholprocenten rammer 60 - 80 %. Næste step er lagring, som især anvendes ved mørk rom. Slutteligt skal rommen fortyndes med vand, så alkoholprocenten kommer ned på 40 %, før den tappes på flaske. 

Hvad er forskellen på lys og mørk rom?

Lys rom, også kendt som hvid rom, er som regel ulagret. Lys rom kan også være lagret i meget kort tid, hvorefter det filtreres for at fjerne farve, hvilket resulterer i en klarere og mere neutral smag. 

Mørk rom lagres længere. Den starter ud med samme farve som hvid rom, men får sin mørke farve fra den lange lagringstid i brændte egetræsfade eller fra tilsætning af karamel, hvilket giver en rigere og mere kompleks smagsprofil. Typisk bliver rommen mørkere, jo længere den lagrer.

Grundet den korte, eller ikke-ekstisterende, lagringstid kan lys rom oftest drikkes nærmest lige efter destillation og filtrering. Af samme årsag har lys rom typisk en sødere og mere underspillet smag. Modsat skal mørk rom først aldres efter destillering og filtrering, før den kan drikkes. Dette resulterer oftest i en mere dyb smag. Både lys og mørk rom tyndes endvidere op med vand for at få alkoholprocenten ned på ca. 40 %, før det kommer på flaske.

Hvordan bør rom opbevares?

Rom bør opbevares på et køligt, mørkt sted for at undgå oxidation og forringelse af kvaliteten. Rom er ikke som vin – det ældes ikke yderligere, når det er på flaske. Rom er bedst at nyde indenfor et par år efter åbningen.

Hvor længe kan rom holde sig?

Rom bliver ikke dårligt i den traditionelle forstand, men dets kvalitet og smagsnuancer kan forringes, hvis det udsættes for lys, varme eller drastiske temperaturændringer over længere tid.

Hvordan drikker man rom?

For at smage rom kan du starte med at nippe til det rent ved stuetemperatur. Dette giver dig mulighed for at opleve alle smagsnuancer. Hvis du er ny indenfor rom, kan du begynde med lettere eller krydrede romtyper, og gradvist arbejde dig op til mere intense og komplekse mørke rom.

Hvad er spiced rom?

Spiced rum er en kategori af rom, der er aromatiseret med forskellige krydderier, urter og undertiden karamel. Det er populært pga. sin rige, krydrede smag, og det anvendes ofte i varme drikke eller cocktails, som kræver en krydret nuance.

Hvilke cocktails kan jeg lave med rom?

Rom er utrolig alsidig og kan bruges i et væld af cocktails. Nogle populære valg inkluderer Mojito, Espresso Martini, Rum Punch, Piña Colada, Daiquiri og Mai Tai.

Hvis du har yderligere spørgsmål om rom, er du velkommen til at udforske mere detaljeret information på vores hjemmeside.
Du kan også kontakte os direkte for personlig vejledning.