James Eadie Strathmill 11 years

849,00 dkk
Varernummer: 50072669

På lager

Den ellers relativt lette og elegante whisky fra Strathmill viser sig fra sin dystre side i denne fænomenale single cask-aftapning fra James Eadie. De sidste 19 måneder af den 11 år lange lagring har den tilbragt på et first-fill oloroso sherry butt af europæisk eg, og det har haft en enorm effekt – både på farve og smag. Den er desuden tappet ved potente 58,5% alkohol! Her er tale om en ægte sherrybombe fra allerøverste hylde. De hænger ikke på træerne – og denne bliver nok ikke hængende på webshoppen længe…

Farve: Kontorkaffe.
Duft: ”Mørk” og intens duft af kakao, friskkværnet kaffe, ahornsirup, kirsebærmarmelade og sort peber.
Smagsnoter: Sød, cremet, olieret – og pænt kraftig. Vi finder noter af kirsebær, kaffe, ristede nødder, honning.

Serveringsforslag: Bør nydes rent – evt. med en dråbe vand eller to.

Strathmill er en af Diageos arbejdsheste; et uopslideligt destilleri med 4 kedler der lige nu producerer omtrent 2 millioner liter ren alkohol om året, det meste af det med kurs mod det populære blend, J&B.  Destilleriet blev grundlagt i 1891 i en gammel møllebygning nær floden Isla i Keith, Speyside. I 1993 kom den første single malt-aftapning siden 1909 (!), og i 2001 den første officielle aftapning. Historisk har det altså været småt med den ”rene” Strathmill, og de nærmest tørkelignende tilstande fortsætter i dag – kun de særligt velassorterede uafhængige aftappere frigiver en gang imellem flasker med den lette og olierede whisky fra Strathmill.

James Eadie var et berømt navn i 1800-tallets whiskykredse, hvor det, sammen med et karakteristisk ”X” prydede flaskerne med en eftertragtet blended whisky lavet på en hemmelig opskrift. James Eadie var først og fremmest brygmester og hans whisky blev oprindeligt kun skænket ud til familie og nære venner, men da den samtidige whisky-skribent, Alfred Barnard, først smagte de sjældne dråber, blev James Eadies blend fast inventar i mere end 300 engelske pubber!
I dag er James Eadies tip-tip-oldebarn, Rupert Patrick, bag roret, og udover at producere en ”genskabt” version af det berømte blend, Trademark ”X”, frigiver firmaet også small batch- og enkeltfadsaftapninger fra en stribe skotske destillerier.

ABV. 58,5

Varenummer50072669