- BrandDouglas Laing
- ProdukttypeWhisky
- StilarterSingle Malt
- FadlagringEx-bourbon
- LandSkotland
- OmrådeHighlands
- SmagBlød og rund
- Alkoholprocent46%
- Størrelse70 cl.
Med Provenance whiskyserien får du garanti for enestående smag i hver af de unikke og nøje udvalgte whiskyer. Seriens brede udvalg af aftapninger kommer fra forskellige destillerier i hele Skotland, og byder derfor på nogle meget forskellige smagsoplevelser fordi fremgangsmåden, fadene og traditionerne er meget forskellige fra destilleri til destilleri. Samtlige aftapninger er så ”natural as it gets” som muligt, tappet ved minimum 46% ABV og er hverken kunstigt farvede eller koldfiltrerede. Whiskyerne i denne serie er et treat til den, der ønsker en dram, der lige så godt kunne være tappet direkte fra fadet.
Aberfeldy Distillery
I den sydlige del af Highland finder du Aberfeldy Distillery, der blev grundlagt af de to brødre John Jr. Og Thomas (Altid kendt som Tommy) Dewar i 1896 og produktion kom op at køre i november 1898.
De var sønner af en af egnens vinhandlere: John Dewar. De kunne godt se en ide i, at lave en del af den whisky de skulle bruge til deres egen Blended Scotch Whisky, som vi dag kender under navnet Dewar’s White Label, hvor Aberfeldy Single Malt forsat er en af de bærende elementer.
Et brand man vist godt kan sige de fik succes med, og der blev sågar anlagt jernbane fra destilleriet til deres ”Blending Plant” i Perth, for at optimere leveringen til det voksende marked de virkelig havde ramt med deres Dewar’s White Label Scotch Blended Whisky. Tommy var ansigtet ud af til, og sørgede for at branded blev anerkendt rundt i verden - noget de forsat nyder godt af den dag i dag, hvor de forsat er på top-30-listen over ”Top 30 Whiskies of the World”
I 1972 blev destilleriet opdateret fra to ”Stills” til fire, og man lukker ned for maltning på on site. Deres første officielle aftapning kom under Diageo’s ejerskab, hvor de lancerede serien ”Flora & Fauna” i 1991. Efter salget til Bacardi-Martini 1998 blev der efterfølgende bygget besøgscenter, og i starten af 0’erne kom der flere ”Core Range” Single malt aftapninger på markedet. Med sin årlige produktion på ca. 3,4 millioner liter pr. år, tror jeg godt at John, John Jr. Og Thomas kan være stolt over det de skabte tilbage i tidernes morgen, brandet: ”John Dewar & Sons”
Cara Laing` fra Douglas Laing, beskriver sin oplevelse med Provenance Aberfeldy Single Malt, 2011 46% således:
Aberfeldy, Provenance, 46 %
Destilleret september 2012. Aftappet august 2021
Aftappet 320 flasker
Single malt, Single Cask, No Chill filtration, No coloring.
Duften begynder med noter af ny slået græs der glider over i citrus og til sidst giver en duften af nybagte små kager.
På smagspaletten kommer malt sødme tydeligt frem og pakkes ind i ingefær, småkager og mynte chokolade.
Lang finish med noter af mørk chokolade, der går over til maltet byg og mørk sirup.