Viking Rum Barrel Brew - en fabelagtig juleøl

Romdeluxe har begået deres egen øl, som egner sig rigtig godt til julemaden

Der er ikke langt fra tanke til handling.

Kender du det, at der af og til kommer en vildfaren tanke flyvende gennem hovedet, som i første omgang bliver forkastet, men som sidenhen vokser og bliver til en ting.

Det skete for mig i sommers, da vi sad nogle stykker sammen og nød en øl efter en utrolig hyggelig romdag i en kolonihave i Ballerup.

Tanken som det handler om, er denne her. Skal vi ikke lave en øl der er lagret på et romfad?

Og svaret kom lige så hurtigt, Jo det skal vi da.

Nogle dage senere var planlægningen i gang. Opgaven endte med at blive at vi skulle lave en fadlagret juleøl, som skulle sælges hos Romdeluxe, men som også skulle være dedikeret til Danmarks hyggeligste romklub, som er Midtsjællands Romklub. 

Holdet som skulle brygge denne fabelagtige Bocklignende juleøl blev sat. 
Det blev Thomas og Thomas som sammen med brygmester Allan, fra Himmelev Bryghus, og selvfølgelig mastertasteren fra Romdeluxe, skulle sikre at juleøllet var reddet.
For nemheds skyld kalder vi her i historien de to Thomaser for Thomas P og Thomas H.

 

 

På billedet her er det Thomas P og undertegnede som under kyndig vejledning ( og overvågning) af brygmesteren, er igang med at filtrere det som senere bliver til verdens måske bedste juleøl.

På årets vel nok varmeste sommerdag i slutningen af Juni måned, valgte brygmesteren at hidkalde de raske svende og starte brygprojektet op. Der var over 30 grader i skyggen, men der var 45 gr. I det lille bryghus. Så da der skulle findes nogen til at stå ude i solen og kværne maltbyg, var det ikke svært at finde frivillige.
Der blev kværnet 175 kg maltbyg, fordelt på 5 forskellige varianter, efter en meget hemmelig opskrift, som er gået i arv i Himmelev Bryghus.
Dernæst skulle malten mæskes. Dette sker i en stor kedel med varmt vand hvor malten koges for at udskille sukkerstofferne, som jo er dem gæren skal leve af for at skabe alkohol.
Efter mæskningen filtreres maltbyggen fra. Den bliver senere til foder som naboens heste får lov til at mæske sig i.
Under filtreringen måtte Thomas P og mastertasteren svede det bedste de havde lært, mens de langsomt fik rørt i gryden og filtreret urten.
For ikke nok med at temperaturen i rummet var omkring 45 gr. Nææ under kedlen stod en åben gasbrænder og sørgede for at vi ikke kom til at fryse om fusserne, samtidig med at den varmede kedlen op. Og i den anden ende stod dampen fra den 76 gr varme urt op i ansigtet på de to svedende svende.
Så man kan rolig sige det var en lun dag på kontoret.
Men det gode ved det hele var at man jo altid lige kunne smutte ud i den friske luft, på årets varmeste dag, for at køle lidt ned.
Men tilbage til ølbrygningen
Urten, som den mørke væske nu hedder, bringes igen i kog, hvorefter der tilsættes humle. Når det hele er kogt godt sammen, køles det ned. Urten pumpes over i gæringstanken, der tilsættes gær og en god del tålmodighed. Det tager nemlig tid inden gæringen har fået omdannet sukkeret til behagelige 9% alkohol. For en juleøl, må godt have lidt kant og karakter.


Efter gæringen skal en del af øllet hvile og udvikle sig på en ståltank, og den resterende del skal hældes på førnævnte romfad.

Romfadet er jo naturligvis ikke et tilfældigt gammelt frønnet egetræsfad. Næ du. Det er et helt specielt Jamaica romfad, som tidligere har indeholdt den Jamaica rom vi tappede til vores Wild Series Rum No. 55.
En esterholdig rom på 60% som stammer fra det meget populære destilleri Hampden, der er placeret i Trelawny District på Jamaica.

Vi har her at gøre med et fad som netop er tømt for rom, og stadig er vådt indvendigt. Dette skulle gerne være med til at give øllet en meget lækker karakter.

Ølbrygning er tæt på at være en kunstart, og der skal ikke meget til før øllet risikerer at blive surt. Derfor måtte vi flere gange undervejs i brygningen, kontrolsmage på rommen som havde ligget i fadet, blot for at sikre os at der ikke var noget som kunne gå galt.

I skrivende stund er øllet lige taget af fadet, og er i gang med at blive karboneret inden det til sidst skal tappes på flaske.

Vi har valgt at dedikere dette bryg til vikingerne, som har en ret stor plads hos os. Så derfor er navnet på vores fadlagrede udgave Viking Rum Barrel Brew.

Den er sat til salg i vores webshop, sammen med den ikke fadlagrede udgave, du kan finde begge udgaver nederst på siden.

Skål!


Og sådan endte eventyret om en kolonihave ide, der endte med at give en god del arbejde og grin og hygge til de tre brygassistenter.
For slet ikke at forglemme de nødvendige test smagninger af øllet undervejs.
Kvalitet kommer jo ikke af sig selv, det kræver både blod sved og tårer, og i dette tilfælde rigtig meget sved.

Som man kan se på videoen er mastertasteren på dette tidspunkt ved at være en smule opløst og overophedet.

VI håber I alle vil tage rigtig godt imod vores Viking Brew, og ser frem til at servere den for jer.

Kim er firmaets Mastertaster og administrative blæksprutte. Han har drukket rom siden 2011, hvor en god ven for første gang intrdocerede ham for den ædle drik.
Siden da har han smagt sig igennem flere tusinde forskellige rom, og deltaget i messer rundt omkring i Europa for at dyrke sin passion for rom.
Hans favorit rom typer er den engelske og franske stil hvor Jamaica, Guyana, Guadeloupe og Martinique ligger højt på favoritlisten.

Foruden Kim, er der Michael som er partner i firmaet.