Rommens veje er uransagelige

Rommens veje er uransagelige

På tur med Romdeluxe


Det er jo nok ingen hemmelighed at vi i Romdeluxe deltager i en hel del rom messer og events rundt omkring i Europa.
Noget vi nyder rigtig meget fordi vi her får muligheden for at møde vores kunder, og høre hvad de syntes om vores produkter. 
Men også det at man kan få en god romsnak med kollegerne i branchen, og smage på deres frembringelser.

Nogen gange sker det at vi får en uventet mulighed, og det er den historie jeg vil skrive lidt om her. 

Da vi sidste sommer deltog i Bordeaux Rhumfest, havde vi valgt at tage derned et par dage før for at fouragere i ost og gode vine. 
Naturligvis med uddannelse for øje ;-)

Skæbnen ville at vi også havde tid til at besøge Pierre Ferrand, som står bag rombrandet Plantation.
Dette brand er meget populært i Danmark, så derfor så vi det som vores naturlige pligt at inspicere de hellige haller, for at sikre at kvaliteten i de kommende aftapninger fortsat holdt samme høje standard som vi er vant til.

Jeg skal ikke trætte læserne med hvad og hvor mange forskellige ting vi nåede at smage, men jeg kan da sige at der vor nogle spændende ting imellem. Vi stødte bl. a. på et fad med cognac fra 1960, og hengemt i et hjørne lå der sørme også nogle gamle frønnede fade med Jamaica rom fra 1984.
Dem måtte vi også lige stifte et nærmere bekendtskab med.

Undervejs i vores kvalitets sikring, stødte vi på en rom som havde ligget og lagret en kort tid på fade der tidligere havde indeholdt kirsebær likør.
Noget som vi ikke havde set før, og som vi derfor hellere måtte kigge lidt nærmere på.
Matthieu fra Plantation gjorde et stort nummer ud af at denne rom jo slet ikke var lagret færdig. Men det stoppede os naturligvis ikke, da kvalitetssikring ikke er noget man skal tage let på.

Da vi havde smagt på rommen måtte vi jo nok indrømme at selvom den var god, så kunne den godt tåle lidt mere tid for at blive perfekt.


Matthieu Gouze skænker rundhåndet op af en gammel Jamaica rom. :-)

Lige her ligger vores fad og hygger sig.

Turen går videre.

 Turen går videre, vi drager hjem til Danmark og glemmer faktisk at vi har smagt lige netop dette fad, Da der jo var en del vi skulle igennem.
Indtil for nogle måneder siden hvor vi bliver præsenteret for de nye limiterede aftapninger som vi kan købe og få tappet i vores navn.
Imellem de forskellige smagsprøver lå 'vores' fad.

Det er et sært sammentræf, at vi smagger på et fad i frankrig, som efterfølgende dukker om som en smagsprøve hos en dansk spiritus sælger, som hedder Allan.
Men det er et endnu mere sært sammentræf at Allan peger på denne sample og siger at han tænker den vil være noget for os.

Vi accepterer at købe fadet, og har netop modtaget det i vores butik, så man nu kan smage de lækre dråber.

Den opmærksomme læser vil sikkert spørge, jamen hvad er det da for et fad han bliver ved med at fable om?
Hvis man kigger på billedet til venstre, ligger det omtalte fad forrest til højre.

Det er ganske vidst. En lækker rom fra Belize, destilleret på Travellers destilleriet i 2015.
Lagret tropisk på destilleriet i 6 år inden den bliver sendt til Frankrig, hvor den lagres 1 år på Ferrands kendte cognacfade inden den får ydeligere 1 år på et fad som har indeholdt kirsebærlikør.
Og derved får man en Plantation Belize Cherry Liqueur cask rom.

Vi er store fans af rom fra Belize, og specielt fra Travellers. Men med disse lidt utraditionelle fade, tager men rommen endnu højere, og det kan vi faktisk rigtig godt lide.
Noterne af modne kirsebær passer rigtig godt til denne rom.


Kolleger udveksler ideer og erfaringer.

Der er slet ingen tvivl om at det er spændende at smage en masse forskellige rom.
Men det er mindst lige så spændende at udveksle ideer og meninger med ligesindede i en romverden hvor der når man står med et glas i hånden ikke er den store forskel på om man kommer fra Plantation med en milliard omsætning, eller fra Romdeluxe som er en meget lille fisk i det store rom hav.
Vi nåede at drøfte om det giver mening at lagre rommen i store åbne vats, eller om det er bedre at have låg på. Økonomisk set mister man ikke nær så meget når låget er lagt på.
Men Matthieu forklarede at man forsøger sig med en lidt anden type modning uden låg, og at han da godt vidste at englene sad rundt på kanten og bare labbede rom i sig.

Det gav yderligere stof til en drøftelse vi havde tidligere, da vi smagte rommen fra Jamaica fra 1984. Den havde uhyggeligt mange trænoter, som gjorde at den faktisk var mindre god.
Men også her kunne man overveje om det at hive proppen af tønden og lade rommen ånde, kunne være med til at ændre profilen til noegt langt bedre.

Faktisk endte vi med at smage et glas af den rom som havde stået og samlet en smule støv på Matthieus skrivebord i 3 uger, fordi han netop gerne ville se hvad iltningen kunne gøre.

Vores dag hos Plantation var helt igennem fantastisk, og nu fik jeg muligheden for at løfte sløret en smule for hvad vi oplevede på vores tur.


Kim er firmaets Mastertaster og administrative blæksprutte. Han har drukket rom siden 2011, hvor en god ven for første gang intrdocerede ham for den ædle drik.
Siden da har han smagt sig igennem flere tusinde forskellige rom, og deltaget i messer rundt omkring i Europa for at dyrke sin passion for rom.
Hans favorit rom typer er den engelske og franske stil hvor Jamaica, Guyana, Guadeloupe og Martinique ligger højt på favoritlisten.

Foruden Kim, er der Michael som er partner i firmaet.