Distillery Series Rum No. 2 Guadeloupe

Distillery Series Rum No. 2 Guadeloupe

Distillery Series Rum No. 2 kommer fra Guadeloupe.

Nærmere betegnet fra øen Marie Galante, hvor det lille destilleri Poisson er placeret. Mange kender dem ikke som Poisson, men som Pere Labat. Det skyldes at det er det brand navn de har benyttet på alle deres aftapninger, som kommer direkte fra destilleriet.

Som den opmærksomme læser kan se på billedet i toppen af artiklen, er det ikke alt der står 'in shining armor' her på destilleriet.
Billedet forestiller en gammel kobber potstill, som forlængst er taget ud af produktion, men som stadig er en del af destilleriet.

Destilleriets moderne historie blev startet i 1916, men historien går langt længere tilbage, idet man har dyrket sukkerrør i plantagerne flere hundrede år tidligere.
Distillerie Poisson (Pere Labat) er opkaldt efter en dominikansk munk, af samme navn, fra det 17. århundrede. Han var drivkraften i at modernisere sukkerfremstillingsteknologien på de franske øer. Samtidig havde han erfaring med romproduktion på Martinique, hvor han producerede rom på Fonds-Préville estate. ( Det der idag er kendt som Rhum J.M distillery).

Lad os tage et lille kig ind i historien.

Det er sådan at dyrkningen af sukkerrør på Guadeloupe og Marie Galante faktisk har eksisteret i flere hundrede år.
Sukkerrør blev dyrket på øerne med henblik på udnyttelse og eksport efter 1654 , takket være bosættere fra Brasilien, som fik oprettet de første små sukkerraffinaderier, hvor man brugte små okse-drevne møller (kendt som "merry-go-rounds") til at knuse sukkerrørene.
Den lille ø var konstant udsat for plyndring, og skiftede mellem engelsk og fransk ejerskab op gennem årene. Dette gjorde sukkerproduktionen meget svingende, indtil der faldt lidt ro over gemytterne i starten af 1800 tallet hvor franskmændende overtog styringen.
Sukker var på daværende tidspunkt guld værd, og blev dermed den dominerende økonomiske kraft, som skulle bringe velstand til øen.
De okse-drevne møller blev udskiftet med vindmøller omkring 1780. Vindmøllerne præger stadig landskabet, selvom de blev erstattet af dampdrevne møller omkring 100 år senere.

Det, der i sidste ende blev til Poisson-Père Labat, var oprindeligt en del af en større sukkerplantage, et supplement til Marechals plantage og sukkerfabrik. Det blev udskilt og blev en selvstændig ejendom i 1822, da en velhavende kvinde ved navn Catherine Poisson købte det.
Det ser ud til, at der var nogle ejerskifter i løbet af 1800-tallet, men Poissons moderne historie kan virkelig siges at være begyndt i 1916, da Edouard Rameau, en del af en familie, der havde været i Marie Galante siden slutningen af 1700-tallet, købte Poisson og beholdt navnet.
Han besluttede at omdanne sukkerfabrikken til et destilleri og installerede en dampmaskine og en kobberdestillator (Den som ses i øverste billede). Edouard ejede også det nærliggende Saint Christophe-destilleri, som producerede melasse-rom, så derfor gav det god mening for ham at producere rom fra sukkerrørs saft istedet for.

Produktionen af Rhum agricole blev en bragende succes. Dette kunne ses i at hvor man i starten af 1923 producerede ca. 23.000 l om året, blot 4 år senere kunne producere ca. 40.000 L om året. Efterhånden som efterspørgslen øgedes, måtte man også øge produktionskapaciteten, hvilket resulterede i at man, i 1934, købte et brugt Alembic kollonne destillationsapparat på Barbados.

Under Anden verdenskrig fik Rameau iøvrigt den fantastiske ide at benytte navnet Pére Labat, som var navnet på munken der startede det hel, som brand navn. Det lykkedes ham at få det registreret, uden hensyntagen til hvor det stammede fra, og fra 1945 begyndte han at sælge sine rom under dette navn.

Successen fortsatte, og i starten af 1950'erne kunne rameau nærmest gå på vandet (eller rommen), så derfor var han nødt til at se på noget nyt produktionsudstyr. Den gamle Alembic fra Barbados var tæt på at opgive ævred og kunne ikke længere følge med efterspørgslen.
Så den blev udskiftet med en Creole kolonne destillationskedel i 1955. Sidenhen blev der i 1970 tilføjet endnu en Creolsk kedel, så der idag er to kedler af denne type på destilleriet som producerer rom.

Op gennem 60'erne og 70'erne reduceredes antallet af destillerier på Marie Galante, så der idag er 3 tilbage. Det er udover Distillerie Poisson, Bellevue og Bielle.
Krisen i sukkerindustrien betød også at det blev umådeligt svært at få økonomien til at hænge sammen på rom destillerierne.
Derfor har Poisson haft en lang periode hvor de har haft en stram økonomi og kæmpet en kamp for at overleve.

 

En ven i nøden

Men nogen gange kommer hjælpen når man mindst venter det.
I 2007 besluttede en gruppe investorer at købe Destilleriet.
Gruppen blev ført an af forretningsmanden Jean Cedric Brot, som idag er CEO i selskabet.

Han har igangsat arbejdet med at modernisere og optimere destilleriet så det også i fremtiden kan producere nogle fabelagtige rom.


Samtidig har han i slutningen af 2020 indgået et samarbejde med Capovilla/ Velier, omkring deres Rhum Rhum projekt.
Capovila har flyttet deres destillationskedel fra Bielle til Poisson, og har destilleret herfra siden starten af 2021.


Men nu til det det hele handler om, rommen.

På Distillerie Poisson benytter man sig af flere forskellige typer af sukker rør. Der er de røde , som hedder R570- R579. Der er de grå sukkerrør. De blå som også er betegnet B69566. Der er de hvide, der også kaldes Canne D'or. Og sidst men ikke mindst de gule som kan væreCanne Roseau eller B5992.
Sukkerrør er en videnskab i sig selv, og leverer forskellige smage til rommen. Det vil være for stort et emne at komme ind på her.
I den rom vi har tappet er det røde sukkerrør der er den primære bestanddel.

Sukkerørene høstes manuelt og skæres med håndkraft, da det gør gæringen bedre end hvis de høstes med maskiner.

Selve gæringen foregår, som de fleste andre steder i Guadeloupe, i åbne ståltanke. Man benytter en kommerciel gærstamme, sammen med de naturlige gærceller der befinder sig på sukkerrørene.

Gæringen forløber over 72 timer, som er i den lange ende når det handler om gæring.
Når gæringen er færdig har man en wash, der indeholder ca. 5% ABV.

Den destillerer man i en Creole kollonne kedel som har i alt 16 plader der kan justeres på for at skabe det helt rigtige udtryk. 
Der destilleres op til 70,7% ABV.

Når rommen kommer ud af kedlen kan der ske flere ting. Den kan være beregnet til fadlagring og bliver derfor fortyndet til en alkoholstyrke på mellem 63 og 67% ABV.

Den kan også være beregnet til at blive tappet på flaske i sin hvide oprindelige form, som er det der produceres mest af. Hvis det er tilfældet,  så lagres rommen i store åbne træ tanke i 10-15 dage. I løbet af denne tid fortyndes rommen ganske langsomt med demineraliseret vand, så den ender på 59% ABV.

Nu vil den opmærksomme læser jo nok tænke, hvordan rimer alt det vandpjaskeri på Romdeluxe :-)
Jamen det gør det også mest fordi de også har et product de kalder Brut de Colonne, som leveres på fuld destillationsstyrke. Og det er jo lidt mere os.

 


Distillery Series Rum No. 2 Guadeloupe

Hvad er det så for en rom du kan smage hvis du er den heldige ejer af en flaske af denne rom?

Det er en rom som er destilleret på en Creole kolonne, inden den blev lagt på fad.

Den har lagret 4 år i Frankrig, på franske egetræsfade, og ved fuld styrke på 70,7% ABV

Efter 4 år på fransk jord, blev den sendt på en lille rejse op gennem europa, hvor den tilsidst ankom til Horsens.

Her ventede der yderligere 1 års lagring på Madeira fade.
Vel at mærke fade som er New Virgin American white oak, som har ligget med madeira i 6 mdr.
Det betyder at disse fade afgiver maksimalt til rommen af både smag fra madeiraen og modning fra træet.

Netop dette faktum gør at vi syntes vi ville tappe det første af disse fade allerede efter 1 års lagring.
Hvilket igen betyder at der er tale om en ret ung rom.

Men der er nu heller ikke noget som er ret meget bedre end en ung fyrig potent rom, der som denne her har utrolig meget smag.
her får du røde modne bær, læder, egetræ, tobak, syrlige drops og grønne æbler.
Vi tillod os at give den en lille smule vand da vi lagrede den på madeira fadet, så den færdige rom kommer ud på 61,9% ABV.

Vi er selv mega stolte af den, og håber I vil kunne lide den lige så meget som vi selv kan.

 

I dette indlæg har jeg benyttet mig af følgende kilder: 
Artikler fra internettet, heriblandt thelonecaner, wikipedia
Min altid foretrukne rombibel Modern Caribian rum samt egen viden opsnappet gennem tiden.
Billederne er venligst udlånt af Ingvar (Rom)Thomsen

Kim er firmaets Mastertaster og administrative blæksprutte. Han har drukket rom siden 2011, hvor en god ven for første gang intrdocerede ham for den ædle drik.
Siden da har han smagt sig igennem flere tusinde forskellige rom, og deltaget i messer rundt omkring i Europa for at dyrke sin passion for rom.
Hans favorit rom typer er den engelske og franske stil hvor Jamaica, Guyana, Guadeloupe og Martinique ligger højt på favoritlisten.

Foruden Kim, er der Michael som er partner i firmaet.