Den hvide rom er mere end det ser ud til.

Den hvide rom er mere end det ser ud til.

Den hvide rom er mere end det ser ud til.

Men hvid rom kan så meget mere. Desværre har danskerne endnu ikke rigtigt fået øjnene op for denne type rom, hvilket er årsagen til at vi har lavet vores hvide romskole, hvor vi gerne vil introducere hvid rom i de danske hjem. Når jeg holder smagninger og har en hvid rom med, bliver jeg ofte spurgt hvordan man har fjernet farven i den. Det skyldes at mange mennesker fejlagtigt tror at rommen er mørk fra starten af. Det forholder sig dog lige omvendt. Al rom er hvidt når det bliver destilleret, og begynder først at tage farve når man lagrer det på egetræsfade. Så man kan egentlig sige at når man smager på den hvide rom, så får man den smagsprofil rommen er født med, da der ikke har været nogen påvirkning af rommen, som den der sker ved fadlagringen. (Noget du kan læse mere om i en anden artikel her på bloggen) Derfor er det i den hvide rom at man kan smage hvordan fermenteringen har udviklet smagen, og håndværket fra masterdistilleren. Når det er sagt, så er der jo aldrig en regel uden undtagelser. For det er ikke al hvid rom som er 'ægte' hvid rom. Der er en del steder i caribien, hvor man har regler for hvornår det må kaldes rom. I Venezuela, som er hjemlandet for Diplomatico rom, har man en regel om at det skal ligge minimum 2 år på egetræs fade før det må kaldes rom. Det samme gør sig gældende på Den Dominikanske Republik, hvor reglen dog kun er 1 år. Der er flere andre steder med lignende regler, men nu skal denne artikkel jo ikke handle om regelsæt. Hvad gør producenterne så disse steder, hvis de vil sælge en 'hvid' rom? Jamen svaret ligger lige for, de filtrerer farven fra ved at benytte sig af kulfiltre. Der er desværr den side effekt at det også fjerner lidt af smagen, så man ikke har den autentiske hvide rom smag i produktet. Til gengæld har de nforholdsvis korte lagring på træfade en blødgørende effekt på rommen, så der er fordele og ulemper ved alt. Så når man skal tale om hvid rom, er det vigtigt at skelne mellem lagret og ulagret rom. De romtyper vi selv benytter er ulagrede rom. Også dem som kommer fra Den dominikanske republik, da de gerne må sælge rommen som bulk produkt, og så lade køberen gøre hvad han vil inden for de regler der er i det land rommen sendes til. Nogen som i Danmark giver ret frie hænder, for at lade fantasien råde.

Stilarter.

Kan man tale om stilarter inden for hvid rom på samme måde som med den mørke? Ja det kan man da. Inden for hvid rom er der både den engelske, spanske og franske stilart. Den franske stilart er nok den meste kendte, da man i agricole verdenen laver en stor del hvide rom. Den engelske stilart har de lidt tungere noter fra Potstills kedlerne som gør den mere distinct og meget velegnet til mixing. Hvor den spanske stilart, som er kolonnedestilleret, er mere forfinet og neutral i smagen. Alkoholen kan nærmest betegnes som vodka, der er lavet på melasse, specielt for de destilater som er meget høj i alkohol styrken. Noget man f.eks kan opleve i vores lille sorte serie, hvor vi har en hvid rom fra Den Dominikanske Republik på 93%. Her er der ikke så mange smagsnoter tilbage, men den er sjov at lege med.

Hvordan drikker man hvid rom?.

 

Der er faktisk flere måder at nyde den hvide rom på. Den kan på samme måde som mørk rom nydes ren (neat) i et tulipanformet glas, hvor man virkelig kan nyde noterne i både duft og smag fra den rene hvide rom. Dette er faktisk også måden man drikker rom på mange steder i caribien. Den er også virkelig velegnet til cocktails. En af de alle simpleste cocktails, som smager virkelig godt i sommervarmen er en Ti' Punch. Opskriften på sådan en kommer her: 4 cl. hvid rom - Det kunne f. eks. være Vietnam White 1 Limebåde som presses let og dumpes ned i glasset. 1 Stor teske rørsukker, eller 1 cl. sukker sirup Det hele blandes i et glas og nydes med eller uden is som man foretrækker. Personligt nyder jeg min uden is, og med rørsukker, da jeg syntes der gerne må være lidt knas ???? En anden meget velkendt cocktail er Daiquiri. Den kommer oprindeligt fra Cuba, og skal derfor helst laves med cubansk rom, hvilket giver den helt klassiske Daiquiri. Den kan dog med fordel varieres, og her er det nærmest kun fantasien som sætter grænser. Der ligger flere spændende varianter af denne lækre cocktail klar i vores hvide romskole, som du kan læse mere om her Hvis du nu har ladet dig inspirere til at prøve lidt mere hvid rom, er det bare at kaste sig ud i det. Held og lykke Enjoy 


Kim er firmaets Mastertaster og administrative blæksprutte. Han har drukket rom siden 2011, hvor en god ven for første gang intrdocerede ham for den ædle drik.
Siden da har han smagt sig igennem flere tusinde forskellige rom, og deltaget i messer rundt omkring i Europa for at dyrke sin passion for rom.
Hans favorit rom typer er den engelske og franske stil hvor Jamaica, Guyana, Guadeloupe og Martinique ligger højt på favoritlisten.

Foruden Kim, er der Michael som er partner i firmaet.