Ingen kunne drikke rom som søens folk.
Det er et statement, som de fleste der på et tidspunkt har deltaget i en romsmagning, har hørt.
Og så må der jo være noget om snakken. :-)
Der findes et utal af versioner af historien om, hvordan man udskænkede rom til søfolkene i den engelske flåde, helt frem til 1970. De fleste af disse historier er gengivet et utal af gange i mere eller mindre underholdende udgaver, men der er nu alligevel et gran af sandhed i historierne.
Det er nemlig helt korrekt at man udskænkede rom til søfolkene som en del af deres løn, eller som en belønning for en ekstra godt/ farligt udført opgave.
Det startede helt tilbage i 1655. Dengang havde man store problemer med at få ferskvand til at holde sig på længere sejlture. Samtidig vidste man at alkohol jo har en konserverende effekt, og derfor kan alkoholiske drikke holde sig væsentligt længere, alt efter alkoholindholdet i den pågældende drik.
I 1655 begyndte man at medbringe og udskænke rom til søfolkene. Ikke som en daglig foreteelse, men som en erstatning, når man var løbet tør for Øl, Vin, brandy og hvad man ellers havde ombord.
Det skete som udgangspunkt for de skibe der sejlede i Caribien, da det jo handlede om at rommen skulle være nem at komme til.
Det er også årsagen til at en Navy rom idag oftest er blendet af rom fra Barbados, Jamaica, Trinidad og Guyana.
I begyndelsen af 1800 tallet, blev der udskænket rom i hele den engelske flåde. Der blev udskænket ganske rundhåndet i starten.
Her fik man 3/4 pint, som svarer til 45 cl., hvilket sidenhen blev reduceret, så man inden udskænkningen stoppede helt var nede på 7 cl.
Udskænkningen stoppede d. 31 juli 1970, for lidt over 54 år siden. Alligevel holder vi stadig fast i Black Tot Day, som af de fleste romentusiaster benyttes til et lille ekstra glas rom, mens tanker går på langfart i skumringens skær.
Nutidens Navy rom.
Er jo for en stor dels vedkommende inspireret af historiens vingesus fra de sidste mere end 300 år.
Der findes ikke en uafhængig aftapper med respekt for sig selv, der ikke har blendet deres egen udgave af en Navy rom.
Nogle af dem med mere succes end andre, men alle med respekten for søens folk.
I Romdeluxe har vi da også lavet vores bud på en, syntes vi selv, ret fantastisk aftapning.
Den er vores nummer 1 i den rom serie vi kalder Collectors series of rum, og har fået navnet Imperial Navy
Det er dog stadig muligt at få lov til at smage den originale Navyrom. En del af det resterende lager blev, efter udskænkningens ophør, lagret under Buckingham Palace, og en del af det blev solgt til forskellige private aktører.
En af disse private aktører er Sukhinder Singh, som ejer Elixir Distillers, og som gennem årene har haft en dyb interesse for rom og whisky.
Den del som står under Buckingham Palace, bliver brugt ved særligt højtidelige lejligheder. F.eks. udråbte Dronning Elisabeth 'Splice the Mainbrace' da Lady Diana blev gift med den daværende prins og nuværende kong Charles. Denne ordre betød at der blev udskænket en Tot rom til søens folk i forbindelse med brylluppet.
Black Tot Master Blender's Reserve 2024
Og det bringer os jo så frem til det som hele dette indlæg skulle handle om, inden jeg lod mig rive med af historien.
Nemlig den nyeste udgave af Black Tot rommen, som hedder Black Tot Master Blender's Reserve 2024
Hvert år præsenterer Master Blender Oliver Chilton en ny udgave af Black Tot Master Blender’s Reserve, og i 2024 er fokusset på den frugtige side af navy-rommen fra Barbados! Årets udgave består af hele 60% rom fra Barbados, inklusive en sjælden 22 år gammel rom fra Mount Gay.
Udover Barbados-komponenterne indeholder blandingen også en betydelig mængde rom fra Trinidad, en smule fra Jamaica og Guyana. Blandt de mest bemærkelsesværdige highlights finder vi en 26 år gammel Caroni, en 25 år gammel Clarendon og en lille mængde 28 år gammel New Yarmouth! Imponerende!
Som traditionen byder, er der også en lille del (knap 4%) af sidste års Master Blender’s Reserve samt en smule af den originale Navy-rom i blandingen.
Denne rom er helt uden tilsat sukker og er ikke kølefiltreret – tappet ved en perfekt styrke på 54,5%.
Farve: Mørkt rav. Duft: En intens tropisk aroma med noter af grillet ananas, mynte, jordbær, lime, chili og kokosnød. Smag: Fyldig og smøragtig rom, der langsomt breder sig over tungen med smagsnoter af manukahonning, banan, vaniljestænger og mango. Eftersmagen byder på lakrids og mørk chokolade.
Oplev den unikke Black Tot Master Blender’s Reserve 2024 – en frugtig, kompleks og uforglemmelig romoplevelse!
Til årets udgivelse har Elixir distillers også afsløret hvad blendet består af, helt ud i den yderste detalje. På den måde kan du hvis du skulle få lyst rent faktisk lave din egen Navy rom.
Det vil kræve god rom fra ca. 20 forskellige fade, som skal være både tropisk og kontinentalt lagret. Men husk at intet er umuligt for den som bærer viljen i hjertet :-)
Du kan se hele blendet herunder:


Kilder:
Blacktot.com
Cocktailwonk.com